13 Ocak 2011

YALANCI ZEYTİNLİ CIABATTA (İTALYAN EKMEĞİ)...

             Yalancı Zeytinli Ciabatta (İtalyan Ekmeği)

              Yalancı diyorum çünkü gerçek italyan ekmeğini yapmak sandığımızdan daha uzun sürüyor.Salı günü bitanecik annemin yanına gittim.Eee tabiki yeni tarifler denedik ve fotoğraflarını çektik.Bu güzel günden ablam mahrum kaldı çünkü onun tam 15 kişilik misafiri vardı ve gelemedi.Bende teklif edemedim doğrusu çok kalabalıktı,kalabalıktan kaçtım:)


              Zeytinli ciabatta yapmak aklıma nereden geldi bilmiyorum ama yaptıktan sonra yemesi çok güzeldi.Tarif elime geçince tadını tahmin edemedim çünkü ekmek diye geçiyordu ve zeytinli oluncada benim aklıma hep poğaça tadı geldi:).Bir fırsatını bulup sizde deneyin bence hoş bir tadı var...

              Malzemeler;

                  -1,5 su bardağı süt,
                  -1 su bardağı ılık su,
                  -1 su bardağı sıvı yağ,
                  -1 tatlı kaşığı toz şeker,
                  -1 tatlı kaşığı tuz,
                  -1 paket kuru maya,
                  -1 çay bardağı doğranmış siyah zeytin,
                  -1 addet yumurtanın sarısı.

              Yapılışı;
      
              Önce uygulanacak tarife göre belirtilen ölçülerek hazırlanır.Kuru mayaya  ılık su veya sütü ilave edin içine bir miktarda şeker ilave edilir ve kuru maya bu sıvının içinde karıştırılarak eritilir.Unun ortası bir çukur şeklinde açılır ve bu mayalı sıvı oraya dökülür.Ön mayalanma için 10 dakika beklenir.Daha sonra diğer malzemeler ilave edilir ve hamur kuru hale gelip kendini kabın kenarından ayırana kadar elle veya mikserle yoğrulur.   


           Hazırlanan hamur üzeri örtülerek sıcak bir yerde kabarmak üzere dinlenmeye bırakılır.Dinlenme süresi, hamur iki katı büyüklüğe ulaşana kadardır ve bu süre sıcaklıkla doğru orantılı olarak 15 ile 60 dakika arasında değişebilir.Mayalanma aşamasının sonuna doğru hamurun üzeri yumrukla 3 - 4 kez bastırılmalıdır.
            
            Mayalanma işleminin tamamlanıp tamamlanmadığını anlamak için hamura parmakla bastırılır, kısa bir süre içinde hamur eski halini alıyorsa mayalanma işlemi tamamlanmamış demektir.Mayalanmış hamurun içine doğranmış zeytinlerin yarısını döküp iyice yoğurun.Mayalanmış hamuru 3 eşit parçaya ayırın.Ayırdığınız parçaları açın.Açtığınız hamurlardan 1 tanesini yağlanmış dikdörtgen borcama iyice yayın ve arasına zeytin serpin.Diğer hamurlarıda bu şekilde yaparak borcama yerleştirin.Hamurun üzerine yumurtanın sarısını sürün ve önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında hamurun üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Afiyet olsunnnn:)))

2 yorum:

  1. çok güzeldi canım ellerinize sağlık:)bende denemek istiyorum.kurutulmuş domates ve zeytin ikilisiylede güzel olabilir gibi geldi:)

    YanıtlaSil
  2. dene canım tabiki:)domatesle dene bende tadıcam ama...

    YanıtlaSil